joi, 23 aprilie 2015

MIG -urile - misterul ascuns in celebra AREA 51

        AREA 51 in mod sigur a reprezentat de-a lungul timpului unul din cele mai controversate subiecte pentru amatorii de senzational.
Subiectul e legat de OZN-uri, proiecte secrete ale USAF, supozitii facute de amatori si jurnalisti in cautare de senzational , dezmintiri facute de Guvernul SUA , nenumarate carti, filme sau documentare celebre in toata lumea.
        Pentru toti doritorii de senzational sau de povestiri  " delicate " AREA 51 a fost o mina de aur exploatata zeci de ani in presa datorita in principal elementelor de mister si "legendare " a activitatilor desfasurate in aceasta misterioasa  baza aeriana..
        Dupa zeci de ani se stie foarte clar ca AREA 51  a fost baza secreta pentru super avioanele SR-71 Blackbird,  U-2 si desigur F-117 .Au fost  cele mai performante avioane de spionaj dezvoltate pentru CIA , cel putin cunoscute pana acum, precum si primul bombardier invizibil .
       Pe langa dezvoltarea acestor avioane , in AREA 51 s-a derulat un proiect ultrasecret al USAF  privind evaluarea avioanelor de vanatoare inamice, in principal  MIG-urilor sovietice.
       Proiectul secret a avut codul CONSTAN PEG  si a fost desfasurat de Escadronul 4477 - al USAF - destinat evaluarii avioanelor inamice,  Aceasta unitate a folosit MIG 17. MIG 21 , MIG 23 si MIG 29 in principal pentru dezvoltarea unei tactici eficiente  de lupta aeriana a pilotilor americani contra MIG-urilor.
       In mod paradoxal, unul din primele avioane sovietice evaluata a fost un YAK 23 fugit in Yugoslavia de la Caransebes in 1953.
       Dezvoltarea acestui program ultrasecret are ca origine razboiul din Vietnam, cand MIG-urile  se confruntau de la egal cu F-4, avionul in care americanii investisera toata tehnologia lor de varf, si in mod ciudat, nu se descurca in dog -fight cu MIG urile.
       Nu vreau sa intru in amanunte tehnice, dar, in principal F-4 avea numai rachete si era doborat in mod banal de niste avioane cu o capacitate deosebita de manevrare , dotate cu un clasic tun utilizabil in dog -fight.
       Si atunci americanii au procedat stiintific si metodic  . Au inceput un program, l-au secretizat, au legendat AREA 51  si s-au apucat de treaba, analizand in amanunt performantele MIG-urilor, antrenandu-si in final pilotii pentru o lupta aeriana eficienta.

                                                     ECHIPA ESCADRONULUI 4477


                                                

                     MIG 17, MIG 21 ZBURAND IN FORMATIE CU F 5
                     


                MIG 23 AMERICAN
  


                         
        Cronologic au inceput cu un MIG 15 fugit din Polonia, un MIG 21 "imprumutata" din Israel, un YAK 23 romanesc. 
        Mossadul, printr-o sarmanta agenta a reusit sa "convinga" un pilot iraqian sa dezerteze cu un MIG 21 .
        Dupa evaluarea facuta in Israel, avionul a fost predat USAF pentru testare.
Ulterior au fost cumparate MIG-uri din Indonezia, China .Egipt, Germania de Est si in final chiar MIG -uri 29 din Moldova . Acum se pare ca zboara si SU 27.
Rezultatul cel mai spectaculos a fost antrenamentul celor din programul TOP GUN  al US NAVY.

Fimul urmator va prezinta povestea amanuntita a acestei uimitoare actiuni                                                     In mod paradoxal, in SUA  zboara si un MIG 29 PRIVAT !!!                                                       
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu