sâmbătă, 18 iunie 2016

Scenariul unui conflict Rusia Nato in Marea Neagra

De obicei rusii folosesc in limbajul de propaganda timpul in care pot obtine o victorie militara,
Putin afirma ca  Rusia  poate distruge vasele NATO din Marea Neagra in  maxim 20 minute sau poate distruge SUA in 30 minute.
Lasand la o parte propaganda, un articol scris de Konstantin Sivkov, in prezent presedintele Academiei de studii geopolitice face o analiza interesantă a scenariul unui  conflict intre flote rusa  și cea turca sutinuta de NATO in Marea Neagră.
D-ul  Sivkov. desi s-a retras din marina rusa doar cu gradul de comandor, cam ciudat pentru functia pe care o detine, este un cunoscut analist militar ce prezinta nucleul dur al Rusiei.
In opinia sa , un atac cu arme nucleare asupra Parcului Yellowstone ar provoca explozia unui supervulcan care ar distruge SUA  in mod rapid.
O  alta varianta de atac nuclear ar fi asupra faliei San Andrea cu provocarea unor devastatoare tsunami pe teritoriul SUA.
Acest "polkovnik" afirma ca SUA  se va folosi de Romania pentru atacarea directa a Moscovei.


Mai jos sunt opiniile sale despre Marea Neagra , cu mult mai moderate decat afirmatiile de propaganda pura .
In opinia sa actuala flora rusa nu poate rezista mai mult de 7 zile intr-un conflict direct cu Turcia, asistata si de forte NATO.
Pare surprinzator, dar aici nu e vorba de propaganda ci de o evaluare a fortelor militare .
Desigur in opiniile sale, la inceputul unui astfel de conflict ar fi de preferat lovituri nucleare..

Sa vedem totusi evaluarea fortelor posibil implicate intr-un astfel de conflict . De observat ca Romania nici macar nu e mentionata ca forta navala .

Articol  feb 2016 :

" Războiul pe Marea Neagră: care sunt optiunile flotei ruse

Relațiile Rusiei cu Republica Turca au fost sever agravate in urma evenimentelor din Siria. În aceste condiții, riscul de conflict militar între Rusia și Turcia este foarte mare. Cel mai probabil ca amploare, poate fi un conflict armat limitat , cu toate ca nu se poate exclude escaladarea într-un război local.
Un razboi pe scara larga ar aduce inevitabil  pericolul utilizarii armelor de distrugere in masa.
Intrebarea se pune in mod natural: va fi capabila flota rusa sa apere interesele rusești în Marea Neagră?
La sfârșitul anului 2015 (conform datelor din surse deschise) , în structura există 7 submarine și 41 de nave de suprafață. Aviația din flota Marii Negre are 34 de avioane și 40 de elicoptere de diferite tipuri.
Din cele 7 submarine, 4 sunt clasa Kilo ( tip 636.3), iar pana la sfarsitul anului vor mai intra in dotare inca 2 vase.

Navele de suprafata cuprind crucisatorul Moskva (PR 1164 Atlant – Slava), o nava anti-submarin Kerci (tip PR 1134-B clasa Kara )  , 3 fregate : doua clasa ( PR 1135 clasa Krivak )si una 01090 modernizata in varianta (PR 61 clasa Kashin). Pana la sfarsitul anului se mai asteapta trei nave de patrulare (clasa Admiral Grigorovich PR 11356 ).Forțele usoare ale flotei ruse  includ 2 mici hidroglisoare  Ave 1239 ( clasa Bora), 2 mici corvete (PR 1234 clasa Nanucka) și 2 corvete tot mici  ( Clasa buyan PR. 21631), 8 mici nave anti-submarine  (clasa GRISHKA 1124 M), 6 dragoare navale, 5 dragoare costiere și, 7 nave debarcare  (3PR. 1171 clasa Aligator si 4  PR 775 clasa Rapucha) si 6 corvete mici ( PR 5 1241.1 clasa Tarantul ).
Aviație navală a flotei ruse  la Marea Neagră are 16 avioane de atac (în funcție de clasificarea Marinei, de fapt - bombardiere) Su-24M  inlocuite treptat  cu "Su-30 CM"  4 hidroavioane  ASW Be-12, 1 aeronavă EW An-12PP și 4 avioane de recunoaștere Su-24MR.
În componența trupelor de coastă ale flotei ruse  ale Mării Negre se afla o brigadă de artilerie si rachete constând  int-un regiment de coasta cu  rachete de rază lungă de acțiune - 460 km (”Progress”) si rachete mobile K 300 P Bation.
Puscasii marini ai flotei ruse sunt organizati intr-o forta militara separata.
Disponibilitatea  flotei ruse a Mării Negre  în prezent poate fi apreciată ca fiind bună. În același timp, odata cu deteriorarea relațiilor cu NATO și Turcia, în special, vor fi luate măsuri de urgență pentru  punerea în funcțiune a numărului maxim de nave de război.
Se poate presupune că, în caz de agravare a situației, Rusia poate avea disponibile  până la 100%, din forta navala și  până la 80% din forta terestra. Aviația flotei maritime poate fi într-o stare bună de disponibilitate de  până la 12-16  aeronave SU 24M și Su-30 CM, 3 hidroavioane  Be-12, până la 2 aeronave de recunoaștere Su-24MR,  12-18  KA 27 și 4 elicoptere  EW (Mi-8).
Odată cu posibila izbucnirea a ostilităților, flota Marii Negre va colabora cu  corpul de apărare aeriană 51, care va cuprinde până la 2 regimente de avioane de luptă (50-60  Su-27 și MiG-29) și până la 2 regimente de rachete anti-aeriene .
In caz de necesitate, se vor folosi bombardiere tactice  pentru atacul navelor inamice.

Odata cu  izbucnirea ostilităților, flota rusa a Marii Negre va fi capabila de a crea:

- Gruparea de forțe pentru distrugerea forțelor navale ale inamicului în partea de sud a Mării Negre constând din 2-3 submarine de bază non-nucleare (cu implicarea pe distanțe lungi a aviației).
- Gruparea  de forte pentru a combate grupurile de nave de suprafață majore ale inamicului, capabile să funcționeze în zona de mare departare : 1 crucișător și 3-4 nave de escortă (pot fi susținute de către forțele de  aviație )
- Gruparea de forte  pentru a obține o acțiune într-o zonă maritimă adiacentă coastei ruse formata din 3 grupuri de nave mici dotate cu rachete  (2 nave fiecare) și 12-16  avioane de luptă, precum și unități de rachete și artilerie ale trupelor de coastă ale flotei
- Forțele  antisubmarine de acțiune se grupeaza într-o zonă maritimă adiacentă coastei ruse , fiind formate din până la 2 grupuri de nave de căutare și  atac , 2 submarine convenționale anti-submarin, 3-4 pentru elicoptere si 25-30 de aeronave  anti-submarin .
- Asistenta terestra va fi asigurata de 6-7 nave amfibii de debarcare , capabile sa transporte  2 batalioane de puscasi marini

Ce pot face toate aceste forte in prima saptamana de ostilitati ?

- În zonele departate  de coasta rusa a  Mării Negre pot învinge două grupări navale de nave de suprafață mari, inclusiv  un crucișător inamic  (de exemplu, de tip "Ticonderoga"), sau 4-5 grupuri nave de clasa distrugătoare sau fregate.
-  În zonele din Marea Neagră adiacente coastei ruse pot  învinge până la 4 grupuri navale, constând din 2-3 nave de suprafață din clasa distrugătoare- fregate.
- Pot distruge până la 4 submarine;
- Pot sa debarce două batalioane de soldați.

Fortele navale turce :

Forțele Navale din Turcia au o medie de 15 submarine (inclusiv 10 moderne tip  209 ), 19 fregate inclusiv 5 de tip "O. Perry" și 6 de tip "Knox", până la 25 de corvete și aproximativ 20 de nave purtatoare de rachete. Aceste forțe sunt susceptibile de a fi susținute de aviație tactică. Din cele  440 de aeronave ce pot fi folosite  împotriva navelor și a obiectivelor din flota rusa a a Marii Negre, potrivit experților, pot fi utilizate circa 100 de aparate.

Comparând capacitățile flotei ruse a Marii Negre cu forta  de luptă a marinei turcești se poate presupune că, in urma  ostilităților, Marina turca poate pierde până la 40-45% din navele sale de suprafață  și 4 submarine ( cifre care  se ridică la 27% din numărul total al acestora).

Pierderea flotei maritime ruse ar  putea fi: principalele clase de nave -  până la 25-30%, în aviație - până la 35%,  la trupele de coastă - până la 30% și 1-2 submarine. Aceste estimări sunt facute pentru cazul în care acțiunile forțelor ruse ale  marinei sunt susținute de avioane tactice.
Până la sfârșitul primei săptămâni de luptă, pierderile marinei turce ar ajunge la o valoare critică, în timp ce flota rusa ar suferi  de asemenea  pierderi serioase. probabil fiind capabila de a gestiona doar problema de superioritate în zona de coastă  a Rusiei in zona Marii Negre.
În cazul unui conflict care implică unele țări NATO, cum ar fi Statele Unite,  acesta  va include gruparea navală a NATO, avand în componența  mai mult de 2-3 grupuri  de nave din clasa distrugatoare , care vor  fi susținute de portavioane  ale Marinei SUA din estul Mediteranei.
Pentru atacuri asupra forțelor flotei maritime ruse pot fi utilizate suplimentar  60-70 de aeronave ale forțelor aeriene tactice de pe aerodromurile din Turcia.
În acest caz, flota rusa a Mării Negre doar va slăbi  flota NATO si dupa  pierderile suferite își va  pierde  capacitatea operațională.
Dupa aceasta, fortele NATO pot debarca pe coasta Marii Negre a Rusiei.
Final articol 

E greu sa ii crezi  pe rusi chiar daca par obiectivi in acest scenariu. Oricum daca evaluam fortele navale ruse din Marea Neagra nu sunt ceva extraordinar.
In mod sigur sunt capabile sa isi apere coasta  mai ales  datorita sistemului a2/ad .
Raza de aparare e probabil de circa 300-400 km cu centrul in Sevastopol .
In privinta unui conflict cu Turcia care controleaza si stramtorile, Rusia pare a fi foarte limitata, nemaivorbind de o interventie a Flotei SUA din Mediterana.
Poate de aceea Sivkov  recomanda armele nucleare. Oricum analizele sale, chiar daca nu trebuie mari aprobari in Duma , vor duce la intarirea fortelor navale rusesti,

Sa speram ca nu este o prezentare facuta din invatamintele generalului Tsu

"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic.”

Oricum noi nu ne incadram nicicum in acest citat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu