marți, 19 iulie 2016

NASTEREA UNEI DICTATURIDe-a lungul istoriei un anumit tip de personalitati au fost de multe ori cauza a numeroase războaie, ocupații sau a multor  atrocitati ajungand chiar la genocid.  Din păcate, deoarece modul de gândire al acestor personaje este greu de descifrat  pentru populatie  in perioada lor de accedere la putere, omenirea nu a avut mult  succes în recunoașterea și eliminarea lor la timp din politica.
Cum nu exista o scoala pentru dictatori, nici manuale, job description sau un model de interviu pentru acest post, se pare ca acestia au  acelasi tipar de comportament datorita unui profil psihlogic comun.
In acest moment parerea specialistilor este ca acest tip de personalitati sunt psihopati, iar in cultura populara sunt asociati cu raul.
Scopul lor final este  obtinerea controlului total asupra populatiei pentru a realiza un model de societate utopic.
Puterea unui dictator constă în capacitatea sa de a crea un stat  bazat pe frică,  folosind propria lui megalomanie și pricepere de manipulare . Este suficient ca o  o astfel de persoana cu aptitudinile necesare  sa se afle  in  conjunctura  potrivita pentru a acapara conducerea unei tari. Probabilistic aceste sanse sunt destul de mari. Acest fapt este demonstrat chiar de realitatile istorice de-a lungul a cateva milenii.
Oamenii care beneficiază de dictatură și de corupție sunt de multe ori cei ce sustin sistemul  dictatorial. Grandomania dictatorului este creată și întărită de grupul de lingușitori din jurul sau. Este ușor  a face ca o astfel de  persoana  să se gândească la el însuși ca si având talente speciale, atunci când toți ceilalți ii tratează ca și cum chiar ar avea asemena insusiri.  Treptat ei  vor începe să actioneze chiar crezand ca au aceste talente. Așa că nu este doar liderul care are o anumită credință,  sunt si oamenii din preajma lui care il sprijină să creadă că are acea credință . In schimb lingușitorii beneficieaza de favorurile dictatorului, consolidând în continuare sistemul. Cei care beneficiază de dictatură sunt reticenti în a vedea o schimbare de lider, deoarece vor avea de suferit.
Chiar dacă un dictator este inlaturat, există o tendință de a continua conducerea   în același stil daca nu sunt inlaturati si toti sustinatorii sistemului. (cam ca la noi !)

Cele două metode care pot fi utilizate pentru a detine controlul structurii de conducere a unei țări sunt lovitură de stat și infiltrarea.Nu voi vorbi de loviturile de stat caci se spune ca  tocmai a esuat una . Asa o fi !
Prin infiltrare, desi conspiratorii confisca controlul asupra guvernului, la inceput  actiunile lor sunt percepute ca benefice de catre  națiune. În faza inițială recrutează cooperarea altor grupuri și partide, iar regimul se dezvoltă în etape, trăsăturile sale complet totalitare aparand la vedere numai după o perioadă de timp.
Treptat, toate functiile  guvernului sunt preluate. Acest lucru se extinde în cele din urmă la sistemul juridic, mediul academic, mass-media și economie.

Istoria arată că există anumite masuri pe care orice dictatura trebuie să le ia pentru a distruge libertățile constituționale :

1. Invoca un inamic intern sau extern terifiant
2. Infiinteaza  puscarii
3. Dezvolta o elita dominanta
4. Detine un sistem de supraveghere internă a populatiei
5. Hartuieste anumite grupuri de cetateni
6. Aresteaza sau elibereaza din detentie arbitrar
7. Controleaza presa
8. Echivaleaza dezacordul cu trădarea sau mai nou terorismul
9. Suspendă statul de drept

Acest tip de guvernare  a fost numit pathocratie, care este o democrație bolnavă condusă de un grup de psihopați ce domnesc peste o societate de oameni în majoritate normali. (pathos - in sensul de suferinta, cratos - conducere  gr.)

Un astfel de  de regim are urmatoarele caracteristici :

1. suprimarea libertatilor individuale 
2. sărăcirea valorilor artistice si a creavitatii
3. alterarea valorilor morale; o structură socială bazată pe interes si egoism, mai degrabă decât de altruism.
4. ideologie fanatică :  de multe ori o formă coruptă a unei ideologii  viabile este pervertită într-o formă patologică, care are puține asemănări cu  originalul  (poate fi si o religie)
5. intoleranță și suspiciune fata  de oricine este diferit, sau care nu este de acord cu statul
6. controlul centralizat
7. corupția larg răspândită
8. activități secrete în cadrul guvernului
9. guvern paranoic și reacționar
10.legislatie  excesivă, arbitrară,  inflexibilă, neloială
11. mass-media controlata, dominata de propagandă.
13. inegalitate extremă între  bogati și  săraci
14. folosirea fortei  sau a fricii de forță.
16. persoanele sunt considerate drept o "resursă", care urmează să fie exploatata
17. viața spirituală este limitată la sisteme inflexibile și de indoctrinare. Oricine încearcă să meargă dincolo de aceste limite este considerat un eretic sau nebun, și, prin urmare, periculos
18. diviziuni arbitrare ale populației (clasă, etnie, religie) : sunt provocate  la conflict una fata de alta
19. suprimarea liberei exprimari - dezbatere publică, demonstrație, protest.
20. încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, de exemplu:  detentie fără judecata, tortura și abuzul

La inceput aceste personaje sunt charistmatice si pline de umor, cucerind  prin farmec personal si elocinta publicul , in timp ce  de fapt  isi mascheaza  viitoarele intentii.
Daca unele afirmatii ale lui Erdogan erau luate drept glumite, cred ca ar fi nevoie de o reevaluare a lor, probabil de un medic specialist.Iata cateva mostre  din 2014 :

Muslims Like Totally Discovered America, You Guys !

"Se afirmă că America a fost descoperita de către Columb în 1492. De fapt, marinarii musulmani au ajuns pe continentul american  cu 314 de ani înaintea lui Cristofor Columb, în 1178. ... În memoriile sale, Cristofor Columb mentioneaza existenta unei moschei in varful unui deal de pe coasta Cubei. "

Suck it Nato ! 

"Eu vorbesc deschis. Strainii au dragoste pentru petrol, aur, diamante și forța de muncă ieftină a lumii islamice. Le plac conflictele, luptele și certurile din Orientul Mijlociu. Credeti-mă, ei nu ne plac. ... Ei arata ca niste prieteni dar ne vor pe toti  morți. Le place să vadă cum  mor copiii noștri. "

I will destroy Twitter with my Magic Powers ! 

"Vom eradica Twitter. Nu-mi pasă ce spune comunitatea internațională. Toată lumea va asista la puterea Republicii Turcia. "

You Ladies Just Don't get Motherhood like I do ! 

" Nu poți pune femeile  și bărbații , pe picior de egalitate . Este împotriva naturii Ele au fost create în mod diferit. Natura lor este diferită ... Religia noastră ( Islam ) a definit o menire  pentru femei : . . . Maternitatea ... Unii oameni pot înțelege acest lucru , în timp ce altii nu . Nu poți explica acest lucru , deoarece feministele nu acceptă conceptul de maternitate . "

 Your condoms are destroyng Turkey's future !

" Unul sau doi copii  nu sunt  de ajuns intr-o familie  . Pentru a face națiunea noastră mai puternică, avem nevoie de o populație mai dinamică și mai tanara  . În această țară ,  adversarii nostri  au fost implicați în trădare prin  controlul   nașterilor de ani de zile și au căutat să se distruga  generația viitoare "

Trepetat , aceste personaje iai arata adevarata fata : Din nefericire cultura noastră modernă  nu dispune de un cadru adecvat pentru a înțelege cauzele și procesele la care ne  referim ca reprezentand răul  în istoria noastră moderna , respectiv perioada din care avem mai multe informatii : al treilea Reich, revoluția bolșevică, stalinismul . Literatura, științele sociale și bunul simț al moralității trateaza numai superficial  adevărata înțelegere a naturii răului. Astfel, oamenii care sunt  de fapt inițiatorii acestor evenimente ingrozitoare  trec la inceput nedetectati. Lipsa noastră de înțelegere va duce în mod inevitabil chiar la  problemele pe care majoritatea omenirii încearcă să le prevină. Cu cat este mai mare si puternica tara unde ajunge sa conduca un dictator, cu atat este mai mare potentialul de distrugere pentru ceilalti, putand duce chiar la disparitia omenirii.
Sper ca pe Donald l-au cautat si nu are nevoie de Rudotel !
Poate ca ar trebui introduse in cursurile de istorie sau  sociologie   notiuni pentru educarea elevilor  despre  aceste personaje periculoase , care pot afecta profund multe societati, Acesti dictatori  pot fi   unul din marile pericole pentru orice democratie.
Cine stie , poate cei mai bine educati, avand mai multe cunostinte ca noi vor vota  mai bine  ! (Noi nu stiam ce am votat - asta e raspunsul daca ne vor intreba Ei cei educati despre  subiect) Asa spera mereu romanul ! Sa fie mai bine !
La inceput orice dictatura are un start bun , avanseaza in linie dreapta , fiind aparent eficienta si aducand rezultate imediate, Putini observa devierea initiala de la tinta propusa .Aceasta mica deviere, la inceput  de doar cateva grade, duce in final la departarea totala de tinta  propusa initial. 
O democratie merge ineficient in zig-zag , pare sovaitoare , dar in final este singura care se autocorecteaza pentru a a ajunge unde trebuie si asta datorita  alternantei la vot care pare cateodata pilctisitoare si ineficace fata de o dictatura. (E nevoie de multa  rabdare !)
Daca te gandesti ca iti trebuie un examen psihologic sa conduci o masina dar nu iti trebuie nici o evaluare de nici un fel pentru a conduce un popor , totul pare total absurd ! Unul ca asta dus cu capul poate purta maine chiar valiza nucleara , daca poate nu a facut-o deja. 
Pentru noi romanii care am trait atatea evenimente istorice legate de dictaturi , revolutie, mineriade, tranzitie, etc , evenimentele din Turcia sunt un deja vu.


Orice asemanare cu intamplari sau personaje reale nu este intamplatoare.

Surse :

http://www.vocativ.com/world/turkey-world/president-tayyip-erdogan-quotes/

Un comentariu: