vineri, 23 septembrie 2016

B 21 RAIDER


  Proiectul a debutat ca LRS-B (Long range strike bomber) in 2014, fiind incredintat lui Northrop Grumman.  Daca programul  F 35 a avut parte de o transparenta totala, acest bombardier este foarte putin cunoscut.
 Este genul de program "gri", cu date tehnice cvasi-secrete , sau oferite foarte vag.
Au fost si programe "negre" , dezvoltate intr-un secret total , ca  : SR 71, F 117 si  B2. 
In primavara lui 2016 a fost codificat oficial ca B - 21 - probabil din motive de marketing - bombardierul secolului 21.
Tot atunci, Northrop a publicat si o conceptie artistica a designului. (cea de sus)
Acum a fost si botezat RAIDER.

Intr-o ceremonie emotionanta, veteranul lt.col Dick Cole, in varsta de 101 ani, a fost cel care a anuntat castigatorul concursului de selectie al unui nume potrivit bombardierului. Au fost 4200 de propuneri, facute numai de aviatori militari , iar castigatorul a fost "RAIDER".D-ul Cole, un adverat erou, este ultimul supravietuitor al celebrului raid Doolittle , 
Dupa dezastrul de la Pearl Harbor, la cererea lui Roosvelt, USAF a executat unul din cele mai indraznete si eroice raiduri din WW2. Cele 16 bombardiere B 25 au decolat de pe portavionul USS Hornet, fara posibilitate de intoarcere, au bombardat obiective militare din Tokio,  au aterizat fortat in China si unul la Vladivostok.  Din cei 80 membrii ai echipajelor, trei au murit , opt au fost luati prizonieri de japonezi , din care trei executati. Toate avioanele au fost pierdute.
Nu a avut un mare rezultat militar , in schimb psihologic , a adus increderea Americii in fortele sale.


                               

D-ul Cole a fost co-pilotul comandantului Doolittle, cel care a condus actiunea, aterizand fortat si capotand  in China, iar acum a avut onoarea de a anunta numele RAIDER pentru bombardierul secolului 21, in aminterea celebrului raid .

De ce ii trebuie USAF un nou bombardier strategic ?

Dotarea actuala 


• 1999: Operațiunea Allied Force (Yugoslavia) B-2 a zburat doar 3% din toate ieșirile, dar a lovit 33% din totalul obiectivelor

• 2001: Operatiunea Enduring Freedom (Afganistan) B 2,  in faza initiala a zburat 11% din ieșiri, dar a  lansat 75% din muniția folosita.

• 2003: B-1 - Operațiunea  Iraq Freedom - a zburat 1% din ieșiri, dar a lansat 43% din totalul JDAMs și 22% din totalul de muniții ghidate

• 2011: B-2 - Operatiunea Odissey Dawn - a  distrus 45 de obiective

• 2014: 1 B-1 - Operatiunea  Inherent Resolve - executa intr- o misiune  echivalentul  a 40 iesiri  F / A-18  (operațiuni împotriva statului islamic)

                                              Comparatie eficienta  bombardiere stealth B2   Ce se stie de fapt despre RAIDER ?

Cam putin si  cam vag :

- subsonic
- stealth 
- pret - 563 mil $ (2016)
- 175 - 200 aparate
- ar putea folosi motorul lui F 35
- operational - 2030


Raza de actiune (cu incarcatura de lupta)
Sarcina utila

Probabil ceva mai mica decat B 2 , inclusiv arme nucleare.Capabilitate de supravietuire in zone A2/AD
Combat cloud

Lovirea unor tinte prestabilite, culegere si transmitere de date, senzori, data link , interactiune cu celelalte avioane etc...


Daca tragem linie observam ca informatiile  despre acest  avion sunt foarte putine, multe generalitati si multa teorie. Vom vedea ce se intampla si probabil vom primi relatari despre proiect doar cu lingurita. Chiar e stealth pentru public.

Ii urez sanatate si  multi ani d-ului Cole , eroul din '42 , cel care a predat simbolic stafeta unei noi generatii cu multa onoare si demnitate .

TOT RESPECTUL !!


Surse :

http://www.mitchellaerospacepower.org/mitchell-studies

https://en.wikipedia.org/wiki/Northrop_Grumman_B-21_Raider

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu