duminică, 15 ianuarie 2017

Razboiul stirilor false

Traim vremuri din ce in ce mai complicate .

O lista scurta ne spune cate ceva :

- marile agentii  FBI, CIA, NSA, se contrazic asupra influentei Rusiei in procesul electoral din SUA. Ca si concluzie ; este jenanta numai existenta subiectului.
Cand cheltui mii de miliarde de dolari pentru armament sofisticat, avioane invizibile, arme ultramoderne si nu stii daca alegerea presedintelui tau a fost sau nu influentata de Moscova, putere subestimata din toate punctele de vedere , atunci problema e  grava !
La ce ai consumat atatia bani  , daca in final nu stii cine si cum a castigat alegerile ?
Mi se pare foarte rentabila investitia rusilor. Bagi un ban (PUTIN) , dar stii ca i-ai incurcat  de nu mai stiu de ei. Eficienta maxima !
Trump ce o sa faca , o sa confirme ceva legat de influenta rusilor ?
Nu are sens . Vom vedea ce va face ca presedinte.

- In Europa de vest e mare panica. Urmeaza alegeri in Germania, Franta si Olanda . La toti le e frica de ce pot face rusii ! Adica nu mai sunt siguri pe votul popular, adica nu mai au incredere in esenta democratiei : Votul !
Deci Rusia, cu o economie muribunda, sugrumata de sanctiuni, avand o armata cu un buget mic in comparatie cu NATO, reprezinta un pericol iminent datorita propagandei si razboiului cibernetic !?
- Deja s-a intamplat cu asa zisul sprijin pentru Trump sau Brexit si toata lumea gandeste ca acelasi sprijin eficient va fi pentru LePen in Franta sau ar putea interfera in procesul electoral din Germania sau Olanda !
E clar ca Rusia isi doreste un NATO fragmentat si un UE total divizat.
Se vorbeste mult si doar teoretic de razboiul hibrid, dar deja e cava  real si palpabil.
Rusii nu se joaca, actioneaza cinic si eficient.
In plina iarna si ger, am auzit si comentariile unuia numit Degeratu. Probabil astepta decorul ca sa spuna si el niste tampenii.
Pe langa povestea cunoscuta a spargerii conturilor de email ale lui Hillary Clinton si ale Partidului Democrat, folosite din plin in camapania electorala din SUA, probabil una din cele mai eficiente arme a reprezentat-o raspandirea stirilor false, Se pare ca rusii sunt cei mai buni specialisti si in asta.

Nu intamplator , sintgama aleasa de Oxford Dictionary ca fiind "expresia" anului 2016 , este POST-TRUTH !!!!!

"After much discussion, debate, and research, the Oxford Dictionaries Word of the Year 2016 is post-truth – an adjective defined as ‘relating to or denoting circumstances in which objective facts are less influential in shaping public opinion than appeals to emotion and personal belief’'
Fake news is the boldest sign of a post-truth society. When we can’t agree on basic facts -- or even that there are such things as facts -- how do we talk to each other.

Adica sitrile false , insemana adevar in perceptia colectiva. Nimeni nu are rabdare sau curiozitatea sa verifice daca o afrmatie facuta in presa este sau nu adevarata . Daca ceva a fost afirmat, implicit este considerat adevarat. Opinia publica reactioneaza emotional , iar adevarul nu mai conteaza.
Poate nu intamplator , societatea lingvistilor germani a ales aceeasi sintagma (POSTFACTISCH) pentru primul loc in 2016 :

The Society for the German Language in Wiesbaden (GfdS) revealed its Word of the Year on Friday. The term "postfaktisch" was unanimously selected by the jury, said Peter Schlobinski, chairman of the association.

Lasand la o parte discutiile academice, este clar ca folosirea stirilor false facuta de profesionisti (rusi), poate cauza efecte grave intr-o societate nepregatita pentru astfel de atacuri.

Iata un exemplu din Suedia, unde mass media a avut induse urmatoarele subiecte  :

- daca veti adera la NATO, veti fi tinte ale armelor rusesti
- NATO va aduce arme nucleare pe teritoriul suedez
- soldati NATO pot viola femei suedeze si nu vor fi pedepsiti


Mai jos este un top al stirilor false din campania electorala presedintie SUA Daca ne uitam pe wikipedia. la https://en.wikipedia.org/wiki/Post-truth_politics , vedem o istorie a folosirii acestei notiuni. Paradoxal, un roman este mentionat (de fapt Romania) ca fiind un vector al raspandirii acestor stiri false. De fapt este un tanar de 24 ani , Ovidiu Drobota, care a reusit sa castige 10 000 usd/lunar prin crearea unui site de raspandire stiri (false) ,

Cititi cum a reusit sa invinga marile agentii de presa  (Ha ! Ha ! sau lol ) :

 http://stirileprotv.ro/stiri/international/un-roman-obtine-10-000-de-dolari-pe-luna-cu-ajutorul-stirilor-false-de-pe-facebook-cum-a-influentat-alegerea-lui-trump.html

Un baiat a facut bani , pe baza naivitatii americanilor. Punct !
Nu cred ca avea vreo legatura cu FSB-ul. Un adevarat intreprinzator.
Oricum , serviciile de informatii germane, franceze, olandeze , sunt in alerta maxima privind acest subiect.
Nu e de joaca daca te uiti cat de nauci sunt americanii.

Mai spune si celebrul hacker roman Guccifer , din puscarie saracul :The hacker - real name Marcel Lazar Lehel - spoke to Fox News from his jail cell in his home country of Romania, where he is serving time for illegally breaking into the email accounts of high-profile targets.
'Americans are crazy about the Russian thing and that Russians are invading the United States,' he said of the Russian hacking claims. 'It's crazy ... it's this hysteria you know?'


Cum la noi au trecut alegerile , cred ca nu mai avem de ce sa avem astfel de temeri .
Probabil la noi s-a castigat fara a fi nevoie de mari eforturi ale rusilor.
In schimb noi avem un serial nou : dupa Dallas, cand romanii stateau la coada la lapte noaptea si o deplangeau in acest timp pe  saraca Sue Ellen, in acelasi spirit critic , acum asista la serialul GHITA TV !!  Oricum subiectul si comentariile , chiar si comentatorii seamana mult .

Sa il recitim si sa il intelegem pe romanul EUGEN IONESCO !2 comentarii: