vineri, 22 februarie 2019

Finantarea razboiului (V)

Pregatirea Germaniei naziste pentru razboi


 Dupa terminarea primului razboi mondial, odata cu marile schimbari pe plan global, omenirea a crezut ca va intra intr-o perioada de pace durabila, incercand sa treaca peste ororile marelui conflict.
Conditiile de pace impuse Germaniei invinse, inclusiv plata unor mari despaguri , au generat un puternic spirit revansard in randul populatiei, pe fondul unui declin economic devastator. Hiperinflatia a dus la o crestere imensa a preturilor, o penurie a alimentelor si foamete.
Economiile cetatenilor si ale firmelor au fost pierdute.
Multi istorici considera aceasta situatie ca fiind "rana care nu s-a vindecat niciodata".
Sub conducerea lui Gustav Stressemann , a fost stopata inflatia in 1924 introducandu-se temporar o noua moneda, rentenmark . Tot el, a reusit o reconciliere cu Franta si o reducere a despagubirilor de razboi. A luat premiul Nobel pentru pace in 1926.
Tocmai cand Germania pasea pe drumul refacerii economice, a izbucnit criza financaira din 1929, odata cu prabusirea bursei la New York. Efectul a fost major, intrucat nemtii erau dependenti de imprumuturi americane pentru finantarea datoriilor de razboi. Creditorii au cerut inapoi imprumuturile si a urmat o prabusire economica. Foarte multe firme au dat faliment, somajul ajungand la 33% din forta de munca . In SUA somajul era 25%.

Coada la biroul de somaj Hanovra 1930Guvernul condus de cancelarul Heinrich Bruning, a incercat intre 1930-1932 sa actioneze printr-o politica de austeritate , total nepopulara. Inainte de venirea la putere a lui Hitler, trendul economic se schimbase, incepand primele semne de revenire.
In mod rapid, sub conducerea nazistilor, se demareaza un program vast de lucrari publice si de dezvoltare a industriei de razboi. Pentru a da bine in statistici, femeile maritate si evreii nu mai sunt considerato apti de munca, deci nu pot fi someri. 

Imagini pentru unemployment nazi

Pare un adevarat miracol economic, cum o tara se reface intr-un timp atat de scurt fara credite externe. .
Artizanul politicilor economice, a fost un renumit finantist , Hjalmar Schacht care a implementat Noul Plan avand ca scop reducerea somajului si relansarea economica. Schacht participase la stoparea inflatiei in 1923 , fiind numit guvernatorul Reichsbank intre 1923-1930, ocupand aceeasi functie si  intre 1933-1939.  A fost si ministru al economiei in  perioada 1934-1937.O prima masiura a fost sistarea platilor pentru datoria din ww1.

Una din intrebarile clasice referitoare la cheltuielile de inarmare este "guns or butter ?" .
Curba de mai jos arata aceasta corelatie matematica intre cele doua tipuri de costuri. 
Nemtii au ales "guns".

Imagine similară
Guns or butter ?Cheltuieli militare

Imagini pentru MEFO BILLS GERMAN ECONOMY HITLER

Pentru a  putea finanta un numar foarte mare de comenzi de stat, ce constau in proiecte de infrastructura ( celebrele autobahn) sau armament, a fost nevoie de un buget de stat cu un mare deficit. Acesta, de obicei, trebuie finantat din inprumuturi externe sau interne, sau prin tiparirea de bani, care genereaza insa inflatie.
Schacht a adoptat o solutie originala. A fost infiintata in mai 1933 o companie folosita doar ca vehicul financiar, numita MEFO (Metallurgische Forschungsgesellschaft GmbH). Actionarii companiei au fost de la inceput Siemens, Kruopp, Rheinmetall si Gute Hoffnungshutte.
Guvernul platea comenzile de stat cu "Mefo-wechsel", bonuri emise de MEFO, purtatoare de o dobanda de 4% pe an si cu scadenta initiala de 6 luni, prelungita apoi indefinit cu cate trei luni.
Aceste bonuri puteau fi folosite ca plati intre companii sau incasate pe marci la prezentarea catre orice banca.
In acest mod s-a reusit evitarea aparitiei inflatiei si ascunderea cheltuielilor de inarmare, Germania avand restrictii majore in urma Tratatului de la Versailles. In 1939 erau emise bonuri MEFO  in valoare de 12 mld marci , in comparatie cu 19 mld marci imprumuturi prin obligatiuni de stat.
Practic datoriile  inregistrate contabil erau ale lui MEFO si nu ale statului german.


Imagini pentru Mefo-Wechsel


Schema circulatiei bonurilor MEFO in economie

Fiind purtatoare de dobanda, bonurile MEFO erau destul de rar introduse in banci pentru scontare, fiind folosite mai mult pentru tranzactii comerciale.
 Pe langa programele de inarmare, guvernul a finantat si proiecte cu un puternic impact social. Atunci a aparut in 1937 Volswagen, masina populara, proiectata de Ferdinand Porsche,  lansata sub mottoul propagandistic "putere prin placere".
Imagine similară
Imagine similară
A fost folosita in timpul nazistilor mai mult varianta militara, Kubelwagen.,
Imagini pentru Kübelwagen

Pe langa scaderea masiva a somajului, planul economic a dus si o crestere insemnata a PIB-ului

Imagine similară
Pentru a sustine astfel de masuri financiare pe termen lung, economia germana a devenit autarhica, fiind incurajate exporturile si limitate la maxim importurile, la strictul necesar. Au fost incurajate companiile care puteau produce bunuri ce inlocuiau orice import. In paralel au fost desfiintate sindicatele si s-a trecut la un control strict al preturilor si salariilor. Semana cu economia ceuasista din anii '80, cu deosebirea ca s-a pastrat capitalul privat . Industria a fost obligata sa foloseasca materii prime locale si s-au introdus cote de aprovizionare. 
Incepand cu 1937 a fost introdus planul de 4 ani sub comanda lui Goring, avand ca scop pregatirea de razboi.  
La sfarsitul anului 1938 Schacht opreste sistemul de finantare prin bonuri MEFO, incercand sa il convinga pe Hitler sa renunte la inarmare. Un astfel de aranjament economic nu este decat un mecanism de indatorare mascata , cu scadenta pe termen lung. Dupa cateva incercari fara succes de a vinde obligatiuni de stat, in final se ajunge la varianta tiparirii de bani. Masa monetara creste brusc incepand cu martie 1938. Schacht il avertizeaza pe Hitler ca daca nu taie cheltuielile de inarmare, va izbucni o inflatie galopanta. Este concediat din functia de guvernator la Reichbank si inlocuit de un personaj obedient. Miracolul economic german incepea sa scartiie, primele seme ale unei crize economice aparand inca din 1939. Hitler hotaraste declansarea razboiului, sperand sa gaseasca noi surse de finantare prin cucerirea spatiului vital.(lebensraum).
Schacht face parte din complotul de asasinare a lui Hitler in 1944 si este internat in lagare de concentrare pana la sfarsitul razboiului. Este judecat si achitat in procesul de la Nurenberg. Dupa razboi isi deschide propria banca.
Chiar daca un sistem dictatorial poate avea rezultate spectaculoase pe termen scurt, in final esueaza , una din cauze fiind proasta gestionare a economiei si finantelor publice. 

Incepand cu 1931, datorita lipsei de credite , comertul international a inceput sa functioneze in multe tari pe baza de clearing.
Germania , in dorinta de a obtine materii prime, a semnat acorduri bilaterale de clearing , incercand sa domine economic Europa de sud est . Romania a fost una din principalele tinte datorita productiei de petrol , lemn , alimente si minereuri. 

Au fost incheiate acorduri economice Germania-Romania :

-1935  Acordul de clearing
-1939 Tratatul  Wolthat de cooperare economica 
-1940 Pactul petrolului - livrare de petrol romanesc contra armament

Romania , datorita dificultatilor de  a exporta propriile produse catre Franta sau UK, a fost nevoita sa accepte treptat conditiile Germaniei. In 1938, 50% din exporturi erau catre aceasta.
Prin semnarea pactului "Armament contra Petrol”statul român se obliga să livreze Germaniei cotele de petrol care-i reveneau ca redevenţe de stat,  la preţurile din toamna 1939. Germania trimitea în România o cantitate echivalenta valoricde arme (tunuri antitanc) şi echipament (polonez capturat). 
Pretul petrolului livrat in perioada martie - octombrie 1940 era cu circa 30% sub nivelul mondial.
Numai in aceasta perioada, Romania a pierdut 80 mil marci.
Presiunile politice si economice germane se exercitau pe fondul infrangerii Frantei si retragerea englezilor pe insula, revizionismul maghiar si pretentiile URSS pentru Basarabia.
Anexarea Austriei si Cehoslovaciei au permis transportul pe Dunare a marfurilor. Practic, România trimitea petrol în Germania, i se deschidea un cont în mărci, iar în schimbul acelor mărci achiziţiona produse germane. Sistemul prezenta câteva dezavantaje evidente: profiturile nu puteau fi folosite pe alte pieţe pentru alte produse, achiziţiile se făceau la preţurile impuse de germani. România avea trei produse principale de export : petrolul, cerealele şi cheresteaua. Petrolul era o materie strategică, iar Franţa şi Marea Britanie făceau presiuni politice ca România să nu vândă prea mult petrol Germaniei. Cerealele româneşti erau mai scumpe decat cele vandute de americani sau rusi. Industria petroliera era detinuta doar in proportie de 29% de statul roman, care incasa de la companiile straine redevente.

Imagine similară

Desi planul de inarmare a Romaniei prevedea achizitionarea de licente armament pentru dezvoltarea industriei locale, finantarea acestor proiecte era foarte dificila. Inclusiv relatiile comerciale cu UK si Franta erau bazate pe clearing.  Era foarte delicata obtinerea de tehnologii prin sistem barter. 
De multe ori ne intrebam de ce armata romana nu a fost mai bine dotata in ww2, fara a tine cont de contextul comercial si financiar al perioadei antebelice.
Incepand cu 1938, nemtii au crescut presiunile economice si politice. Astfel cursul de schimb marca/leu folosit in relatia de clearing a fost majorat de la 37 lei/marca la 45 , ulterior 60.
Pretul produselor germane livrate la schimb era cel cerut de producatorii germani, fara mari posibilitati de negociere. Prin tratatul de cooperare economica din 1939, au fost infiintate 26 societati mixte romano-germane pentru exploatarea petrolului, lemnului, bauxitei, manganului , produselor agricole, etc. Practic intreaga economie a Romaniei era integrata in planul german. Toata povestea aparuta in presa referitoare la o posibila datorie a Germaniei din ww2, este legata de soldul operatiunilor de clearing pe data de 23 august 1944, existand interpretari diferite ale datelor contabile.
Dupa 1945, rusii au preluat participatia nemtilor din aceste societati ca despagubiri de razboi si le-au transformat in primele Sovromuri. Asta  da clearing !
 Adica si.. si cu banii luati.

Greu de supravietuit la granita marilor imperii, dar nu imposibil, asa cum ne arata istoria.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu