miercuri, 9 martie 2016

REVERSE ENGINEERING (I)

Ce este acest " REVERSE ENGINEERING " ??

O definitie aproximativa ar fi urmatoarea  :

       Procesul de realizarea unui produs  dimensional si functional cat mai apropiat de un  produs finit existent, in scopul productiei sale, avand aceleasi caracteristici si performante ca si modelul.

Ce legatura are asta cu IAR-urile ?   Ei bine , are...

Acest concept ingineresc a fost utilzat in anii '80 sub denumirea de "ASIMILARE".

Nu va imaginati ca am reusit sa copiem si sa reproducem proiecte de ultima generatie la acea ora, devenind astfel producatorii unor aparate sau echipamente ultraperformante.
Au existat povesti "legendate"  ( imi place ff mult acest termen folosit de "servicii") referitoare la proiectul IAR 93 ,   avand ca sursa de inspiratie Jaguarul  , sau asemanarea intre IAR 99  si Aermacchi MB 339.

Nu sunt decat niste povesti..

Inainte de a descrie subiectul "ASIMILARII "  in productia de IAR-uri ,  hai sa vedem pe scurt ce  a insemnat acest concept in istoria mai veche sau cea foarte recenta :


CARUL EGIPTEAN  

Reprezenta in acea epoca echivalentul tancului modern. Egiptenii au preluat modelul carului de lupta asirian, i-au aplicat un "reverse engineering", producand in masa variante imbunatatite.  Cu aceasta noua arma   de razboi, egiptenii au dominat regiunea inca 1000 de ani



Ca si o curiozitate , in domeniul militar , carul de lupta a fost folosit cu mult timp inaintea cavaleriei. Nu este clar de ce calaretul razboinic a aparut mult, mult dupa folosirea carului de lupta...

QUINQUEREMA CARTAGINEZA




In razboaiele punice, marina romana era net inferioara tehnic celei cartagineze. O furtuna a facut ca  mai multe vase cartagineze quinquiremes, sa esueze pe coasta romana.
S- aplicat "reverse engineering" si s-a construit o flota romana cu acest tip de nave.
In 241 ien, flota romana astfel echipata a scufundat 50 nave cartagineze in batalia de la Aegus.
In final Cartagina a fost efectiv rasa de pe supratata pamantului.

TUPOLEV TU - 4

Spre finele anului 1944, URSS isi dorea un avion de bombardament strategic. Trei avioane B 29 care efectuau raiduri in Japonia, au aterizat fortat pe teritoriul URSS. Nu dupa mult timp, a aparut TU 4 ,  o copie aproape perfecta a bombardierului american original.


RACHETA R-1

Daca americanii au capturat toata documentatia rachetelor germane V2 impreuna cu celebrul Werner von Braun , realizand apoi tot programul Apolo, rusii a trebuit sa se multumeaca cu 30 rachete capturate , o linie de fabricatie si ceva ingineri .Rusii aU trebuit sa refaca din nou tot proiectul si chiar le-a reusit  . 
                                



Vypmel K 13

In 1958 o racheta ghidata infrarosu SIDEWINDER AIM 9 , in cursul inei batalii aeriene pe perioada crizei din Taiwan,  intre un Sabre american si un MIG 17  , a reusit performanta sa se "infiga" in MIG fara sa explodeze. Acesta a aterizat , iar racheta americana a devrnit modelul pentru racheta sovietica K 13, folosita cu succes si de ROAF pe MIG-ul 21.
                                                    



Si acum sa trecem la "chinezarii".

E la moda ca toata lumea sa ii acuze pe chinezi de copiere si slaba calitate.
E totusi un paradox. China e a doua economie in lume, toata omenirea cumpara produse "made in China" si toata lumea ii blameaza.  Unde e de fapt adevarul ?  


SU 33 

In 2001 chinezii au cumparat  un prototip neterminat de Suhoi 33  .

Foarte repede a aparut J 15.







F 35 vs J 31   

Poate seamana doar intamplator....




REVERSE ENGINERRING-ul modern

In perioada actuala , copierea produselor mecanice a devenit foarte facila.
Un scanner performant 3D realizeaza releveul precis al piesei . iar softurile faciliteaza realizarea modelului 3D , inclusiv al eventualelor matrite sau scule necesare.
Avantajele unui proiect inovativ sunt astfel usor de replicat.
Mai greu este doar realizarea materialelor inovative si mai ales copierea softurilor, dar si aici sunt performante incredibile.

Uimitor este ca americanii au inclusiv un ghid militar pentru astfel de proiectare.

MIL-HDBK-115B, DEPARTMENT OF DEFENSE HANDBOOK: US ARMY REVERSE ENGINEERING HANDBOOK (GUIDELINES AND PROCEDURES) (27 APR 2011)., This handbook which provides the guidelines and procedures for performing reverse engineering, was created using current applicable laws and knowledge gained during a trial program from July 1985 to April 1987, and is based on experiences obtained from military and industry participants.

In partea a doua va urma  PROGRAMUL ROMANESC DE ASIMILARE pentru IAR-uri.












                                                    



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu