marți, 31 mai 2016

Cat mai costa un razboi modern ?

Intr-o democratie cum este SUA, transparenta actiunilor guvernamentale, inclusiv militare este esentiala.
Guvernul trebuie sa explice in mod precis cum se cheltuie banii colectati din taxe cetateanului platitor. 
Asa este si in cazul razboiului anti ISIS.
Războiul aerian împotriva grupului Statul Islamic a costat contribuabilul american din august 2014 pana in prezent aproximativ 5,5 miliarde $ , respectiv 11,2 mil $ pe zi .
Cheltuiala Air Force reprezinta aproape 70 la suta - din acest cost , aproximativ 7,7 milioane de $ zilnic. 
Sumele par pentru noi imense, dar trebuie sa tinem cont ca reprezinta o parte infima din totalul bugetului militar american  care va ajunge la 570 mld $ in 2017 (in comparatie bugetul Chinei este de 156 mld $ iar cel al Rusiei doar 76 mld $}
Ce este de reamarcat . ca si politica generala, cheltuielile pot fi oricat de mari daca nu exista pierderi de vieti ale militarilor americani, iar pierderile colaterale sunt minime. Doar nu vrei sa vezi pe CNN civili omorati de armele US. 



   Coaliția anti-ISIS a lansat mai mult de 41.500 de bombe, ceea ce a facut Pentagonul  să împrumute din stocurile  altor  regiuni. Armata SUA apelaza la stocurile sale de arme inteligente din întreaga lume pentru a continua campania de atac aerian inceputa acum aproape  doi ani împotriva statului islamic din Irak și Siria.
Mai jos e este o ilustrare grafica din februarie 2016




In consecinta Lockheed Martin a primit de la Pentagon 18 milioane $ pentru marirea capacitatilor de productie de la 550 la 650 rachete Hellfire/luna, cele mai cautate pe piata razboiului cu ISIS in prezent.
Valoarea bombelor folosite anti-ISIS din 2014 pana in prezent este de peste 1.8 mld $

Luna trecuta , Secretarul Apararii  a cerut Congresului 1,8 miliarde $ pentru a cumpăra 45.000 de bombe inteligente în anul fiscal 2017,Pentagonul cumpara in principal JDAM  si Hellfire 






Acum , dupa toata aceasta prezentare sa vedem si rezultatele oficiale de la inceputul campaniei , dupa parerea mea mai mult decat modeste tinand cont de valoarea adversarilor :


Se pare ca va exista o crestere a bugetului pentru  operatiunea anti ISIS pentru  URMATORII DOI ANI !!!!
In mod clar americanii nu se grabesc. Nu au pierderi umane, cheltuielile sunt mici raportate la bugetul lor militar imens. Industria de armament e multumita.
Ce nu inteleg e ce face UE, al carei buget militar consolidat este de cca 220 mld $, aproape de 3 ori cat al Rusiei care s-a bagat voluntar dar nu dezinteresat in conflict,  Oricum cetateanul rus nu este informat de guvernul sau asupra cheltuielilor si oricum nu il intereseaza. 
Din toata coalitia doar UE si Turcia se confrunta cu valurile de migranti si atentate.
Dar vorba francezului " a la guerre comme a la guerre" : unii se autodetoneaza pentru Allah, altii se trezesc cu refugiati in fata casei, unii se bat pentru motive religioase, altii fac bani din vanzari de armament sau mai apar unii care vor sa isi arata muschii ca tot e o bataie,,,samd

Surse

http://www.defenseone.com/threats/2016/05/us-raiding-its-global-bomb-stockpiles-fight-isis/128646/?oref=d-river


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu