miercuri, 16 noiembrie 2016

Legea lui Augustine

D-ul Norm Augustine , un cunoscut specialist cu multa experienta in aviatie , care a fost cativa ani CEO la Lockheed Marin si  subsecretar de stat la aparare, a scris cu mult umor 28 de "legi" referitoare la industria de aparare americana.

Cea mai conoscuta este legea numarul 16 :

"In anul 2054, intregul buget al inzestrarii va fi cheltuit pentru cumpararea unui singur avion tactic.
Acest avion va fi folosit in comun de Air Force si Navy cate 3,5 zile fiecare, cu exceptia anilor bisecti, cand va fi folosit de Marine Corps in ziua suplimentara"

Nu cred ca d-ul Augustine se gandeste la urmasul lui F 35 .

Desigur acest gen de "legi", scrise cu multa ironie, nu ar fi celebre daca nu ar avea si un sambure de adevar.

Sa vedem un caz concret :

ZUMVALT  a ramas fara munitie

Zumwalt, parea un proiect de mare viitor pentru US Navy .
Numele mai ciudat este in cinstea lui Elmo Zumalt, un cunoscut ofiter de marina.
Daca initial planul era de a construi 32 nave, ulterior a fost redus la 7 si in final doar 3.
Costul proiectarii si dezvoltarii este de 9.6 mld $ , iar pretul pe bacata este de 3,96 mld $.
Calculul cu repartizarea cercetarii pe 3 bucati planificate a dus la 7.7 mld $ /nava, mult mai mare decat un submarin clasa nuclear de atac clasa Virginia care costa 2.7 mld $.



Pe langa caracteristicile stealth si alte tehnologii inovatoare, Zumwalt a fost dotat si cu tunul AGS (Advanced Gun System) , care foloseste munitie ghidata tip LRLAP  de 155 mm.

Daca in WW2 bombardamentul insulelor fortificate japoneze era facut de tunurile de mare calibru ale navelor, inclusiv cele de 405 mm ale cuirasatelor din clasa Iowa  . pastrate pana in anii '90, ulterior terminarii razboiului rece, s-a dorit dezvoltarea unor tunuri cu mare precizie de lovire.

Primul program a fost ERGM ,un proiectil ghidat pentru tunurile de 127 mm. urmand a fi folosit pe distrugatoarele din clasa Arleigh Burke
Costul de cercetare dezvoltare a fost de 3 mld $ , iar valoarea unui proiectil de acest tip cu incarcatura de doar 10 kg era de 50 000 $, fata de unul clasic care e numai 200 $,
Au aparut multe probleme tehnice : supraincalzirea tevii tunului, raza mai mica decat cea estimata, posibilitatea bruierii semnalului de ghidare GPS ..
                                                             
ERGM

In final US Navy a renuntat la acest proiect in 2008 si a cerut proiectilele de 155 mm pentru tunurile de pe Zumwalt.

Primul test a reusit in 2001. Dupa ani de dezvoltare si sute de milioane cheltuite recent US Navy a anuntat sistarea programului de achizitie a acestui tip de munitie , intu-cat oretul este de 800 000 $ - 1 000 000 $ pe bucata ,  Costul repartizat pe kg incarcatura este mult mai mic la un Tomahawk.

LRLAP




In acest moment nu exista munitie disponibila pentru tunurile AGS tocmai cand Zumwalt e aproape gata.

Chiar sa fie legea 16 a lui Augustine mai mult decat o gluma ?









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu