vineri, 9 ianuarie 2015

ISTORIA UNEI MARI REALIZARI: SCAUNUL DE CATAPULTARE

 Inceputul

La sfarsitul al celui de al doilea Razboi Mondial, aparitia avioanelor cu motor reactiv avea sa aduca pilotilor militari, pe langa enormele avantaje legate de viteza, inaltimea de zbor si calitati aerodinamice deosebite, o noua provocare: salvarea in caz de urgenta.
 In conditiile vitezelor de peste 400 km/h, salvarea prin parasirea clasica a cabinei avionului si declansarea parasutei personale, devenea o actiune riscanta si, in general lipsita de succes. Astfel se impunea schimbarea procedurilor de salvare a pilotilor de lupta aflati in situatii dificile.

Dintre tarile capabile la acel moment sa realizeze un sistem nou de salvare, Anglia si Statele Unite aveau resurse financiare si umane necesare.
 In anul 1944, James Martin (mai tarziu Sir James Martin), Directorul General si seful proiectarii din compania Martin - Baker Aircraft, a fost invitat la Ministrul Productiei de Aviatie sa analizeze oportunitatea si posibilitatea realizarii in Anglia a unui nou sistem de salvare a pilotilor.
 Pana la acea data, firma Martin - Baker, fondata in anul 1934 de catre James Martin, inginer de aviatie si Cpt. Valentine Henry Baker, pilot de incercare, fabricase cu succes, sub licenta proprie avionul de lupta MB-5 si era in plina dezvoltare.
 Dar moartea unuia dintre pilotii de incercare din RAF, in timpul testarii unui avion Gloster Meteor, a grabit decizia ca firma sa renunte la fabricatia avioanelor si sa treaca la realizarea unui sistem performant care sa fie capabil sa salveze vietile pilotilor. Pilotul isi pierduse viata incercand sa paraseasca avionul prin procedeul clasic al saltului din cabina si deschiderea manuala a parasutei de salvare. Dar acesta, ranit la iesirea in fileurile de aer, si-a pierdut cunostinta si nu a mai fost capabil sa-si deschida la timp parasuta
Dar provocarea pentru inginerii firmei a venit tot din partea pilotilor. Nu existau, la acea vreme, nici o informatie privind comportarea corpului uman la fortele de compresiune ce s-ar fi manifestat pe timpul lansarii catapultei si care erau valorile acestor forte care sa nu produca ranirea sau chiar moartea pilotului.
Pentru a se obtine informatiile dorite, s-a construit o rampa inclinata in lungime de 5 metri pe care s-a dispus un scaun de avion. Scaunul era propulsat pe rampa de un dispozitiv pirotehnic actionat de incarcatura de pulbere a unui cartus. La fiecare metru, rampa avea un sistem de ancoraj pentru scaun, iar acesta era automat oprit la partea cea mai de sus a cursei salePrimul test de catapultare s-a efectuat cu un manechin in greutate de 90 kg. La 20 ianuarie 1945, iar patru zile mai tarziu, unul dintre cei mai experimentati piloti de incercare ai companiei, Bernard Lynch, a realizat prima catapultare „live” pe rampa inclinata ridicandu-se la inaltimea de 1,5 m.

 La urmatoarele 3 teste incarcatura cartusului a fost marita progresiv pana cand s-a atins inaltimea 3 m, moment in care Lynch a raportat considerabil disconfort fizic. Pentru continuarea testelor, lungimea rampei inclinate a fost majorata la 20 m. Inceputul fiind incurajator, James Martin si-a orientat studiile pentru descoperirea limitelor umane de rezistenta la acceleratiile cap picioare si valorile acestora la care se pot produce raniri grave ale coloanei vertebrale, stabilind in scurt timp impreuna cu specialistii in medicina aeronautica, ca o acceleratie de maxim 21 g (g = 9,81 acceleratia gravitationala) pentru o durata de 0,1 sec. este bine tolerata de organismul uman. Pe aceste baze a fost fabricat primul manechin antropomorf destinat testelor de rezitenta.
 In paralel au continuat studiile tehnice pentru proiectarea si realizarea scaunului de catapultare capabil sa retina pilotul intr-o pozitie corecta in timpul cursei acestuia pe catapulta. Un avion de tip Defiant a fost imprumutat de la RAF si dupa ce s-au facut modificarile structurale necesare, un scaun de catapultare s-a montat in spatiul prevazut sa fie ocupat de turela tunului
special proiectat si realizat in acest scop, avionul fiind pilotat de un alt experimentat pilot al companiei, Brian Greenstead. Pana la 17 mai 1945, alte 6 teste cu manechin au fost realizate, viteza maxima de catapultare,Deoarece nu toate problemele privind factorul uman erau rezolvate, au fost reluate testele pe rampa de 20 m, catapulta fiind prevazuta cu doua cartuse initiale in trepte pentru ameliorarea acceleratiilor. La 17 august 1945 a fost efectuat primul test cu manechin utilizand o catapulta cu doua cartuse, iar la 22 august prima catapultare cu om (pilot Bernard Lynch). Inaltimea la care l-a urcat catapulta a fost de 8 m, cu o viteza maxima de 18 m/s fara ca pilotul sa manifeste efecte fiziologice adverse.
 Si in ziua de astazi, viteza de 18 m/sec. obtinuta la sfarsitul actiunii catapultei este considerata ca fiind acceptabila pentru piloti.

Zborul

In aceasta faza de dezvoltare a proiectului, s-a luat in discutie efectuarea primului test de catapultare cu om de la bordul unui avion de mare viteza. La 12 septembrie 1945, s-a semnat un contract intre firma Martin - Baker Aircraft si Ministerul Productie de Aviatie pentru fabricarea a doua scaune de catapultare si instalarea lor intr-un avion de mare viteza. Pentru aceasta a fost ales un avion de tip Meteor III, la care compartimentul de munitie din spatele cabinei pilotului a fost reamenajat pentru a permite instalarea unui scaun de catapultare.
 Un test cu manechin efectuat la 24 iunie 1946, in zbor dintr-un avion Defiant la viteza de 770 km/h a fost ratat datorita deschiderii prea repede a parasutei principale si a amanat testul cu om, dar nu pentru multa vreme.La exact o luna de la acest incident, s -a decis efectuarea testului cu pilot de incercare. Cel care a fost desemnat sa execute catapultarea dintr-un avion la mare viteza a fost pilotul de incercare Bernard Lynch.
                           

   In ziua de 24 iulie 1946, dupa doi ani si jumatate de cercetari, eforturile lui James Martin si a oamenilor din compania sa, au fost incununate de succes. Bernard Lynch s-a catapultat dintr-un avion Meteor la o viteza de 600 km/h si o inaltime de 2.400 m. Intregul sistem a lucrat perfect si Lynch a aterizat in siguranta pe un teren din apropierea aerodromului de decolare. Aceasta a fost prima catapultare dintr-un avion in zbor inregistrata oficial, iar meritul apartine Angliei.Din acest moment Bernard Lynch va mai efectua inca 30 de teste de catapultare din zbor, ceea ce avea sa-l situeze printre eroii RAF si sa-i asigure respectul pilotilor din intreaga lume.
 Evident realizarile englezilor nu putea trece neobservate de prietenii lor de peste ocean, americanii. Marina SUA a fost prima care si-a manifestat interesul de a-si echipa avioanele cu scaune de catapultare. Dupa o serie de teste realizate in Anglia, in august 1946 americanii au cerut englezilor instalarea unei rampe de catapultare lunga de 34 m la Navy Yard, Philadelphia si instalarea unui scaun de catapultare Martin - Baker in cabina a doua a unui avion Douglas A-26. Dupa mai multe teste cu manechin, la 1 noiembrie 1946, locotenentul US Navy Furtek a reusit o catapultare din avion, utilizand un echipament Martin - Baker, in poligonul de la Lake Hurst.

In Romania

Dezvoltarea unei industrii aeronautice proprii in Romania, impusa de necesitatile de aparare, a inceput in forta dupa anii 1970, fiind realizat primul avion modern de lupta romanesc IAR-93 in colaborare cu Yugoslavia.
 Punandu-se problema echiparii acestui avion cu scaun de catapultare, s-au inceput selectarea optiunilor. Achizitionarea unui scaun rusesc nu era pe placul proiectantilor, acest scaun avand multe incidente la activ. La propunerea partii yugoslave a fost ales scaunul Martin - Baker, acest lucru convenind partii romane aflata in cautare de tehnologie vest.
 Yugoslavia, fiind tara nealiata, nu a fost foarte dificil de a se obtine contractul de livrare a scaunelor englezesti. Incepand din 1975, primele echipamente MB au sosit in Romania.
    In anul 1981, un grup de ingineri si tehnicieni, din care a facut parte si semnatarul acestor randuri, a fost trimis la firma Martin - Baker pentru a urma un curs de pregatire ca specialisti si instructori de catapultare. Pot spune ca atunci s -a nascut ideea de a realiza in Romania un asemenea echipament. Dar de la dorinta pana la fapte aveau sa mai treaca multi ani. In anul 1985, cand Ceausescu a cerut accelerarea programului de integrare totala a fabricatiei in tara a avionului IAR-93 prin asimilarea fabricatiei de echipamente cu tehnologie vest, alocand si uriase fonduri financiare, materiale si umane, realizarea primului scaun de catapultare romanesc a ocupat un loc principal in eforturile industriei aeronautice. Institutul de profil INCREST a primit sarcina de a realiza acest ambitios proiect. Incepand cu mijlocul anului 1985 pana la sfarsitul anului 1987, au fost realizate si testate mai multe modele experimentale. S -a construit o rampainclinata de 20 m, iar un avion IAR-93 dubla comanda a suferit modificari la cabina din spate pentru a permite efectuarea de catapultari de la sol si din zbor. Primul test pe rampa cu manechin antropomorf a avut loc la 21 octombrie 1985, iar dintr-un avion in rulaj la viteza de 100 km/h, la data de 04.03.1988.


Avionul purtator a fost pilotat de pilotul sef de incercare Lt.col. Ionescu Mihai, care avea si misiunea de a da comanda de plecare a scaunului cu manechin. Dand dovada de stapanire de sine si un curaj deosebit, asemenea teste fiind o premiera pentru echipa de testare, pilotul a reusit sa opeasca avionul, dupa ce lansase scaunul, in limita pistei de decolare - aterizare, in timp ce manechinul cobora linistit in parasuta sa pe aerodrom.
La data de 17.03.1988 a fost realizata prima catapultare din zbor a unui manechin antropomorf, cu un scaun romanesc. Zborul a fost realizat de Lt.col. Tamas Gheorghe, un alt experimentat pilot de incercare. Catapultarea s-a realizat la inaltimea de 2.000 m si o viteza a avionului de 500 km/h. Era testul cu numarul 25. Pana la finalizarea omologarilor vreau sa fie realizate 57 teste catapultare cu manechin, din care 12 din zbor. Testele pentru omologare s-au desfasurat la Centrul de Incercari in Zbor de la Craiova, in activitate fiind angrenate toate resursele unitatii.
 Pilotii de incercare au dovedit ca sunt adevarati profesionisti ai aerului. Dupa lansarea scaunului ei trebuiau sa revina la aerodrom avand cabina din spate descoperita si cu dispozitivul catapultei extras, ceea ce producea un anumit disconfort. Avionul purtator era in permanenta incadrat de alte doua avioane care filmau desfasurarea „evenimentelor”.
 Momentele deosebite nu au lipsit, dar toate s-au terminat „cu bine” datorita reactiei prompte a pilotilor.
 Astfel, la testul 27 dupa ce scaunul si manechinul au parasit cabina, pilotul Gheorghe Tamas, a sesizat scaderea brusca a vitezei avionului. In cateva secunde a inteles: in timpul iesirii manechinului „actionase” cu mana contactul „frane aerodinamice”. Comanda fiind pe cabina a II-a nu a putut fi anulata de pilot care a aterizat la aerodrom la limita cantitatii de combustibil.
 Dar cel mai grav caz, care s -ar fi putut termina tragic, s-a produs la testul 66 in timpul receptiei unui lot de serie. La data de 23.03.1990, avionul IAR-93 DC nr. 600 pilotat de Lt.col. Mihai Ionescu executa lansarea scaunului cu manechin in conditii dificile de testare: viteza avionul 850 km/h si inaltimea de zbor 300 m.
 Era un zbor la fel ca multe altele executate pana atunci, dar pilotii de incercare ai CIZ nu-si puteau permite ca rutina sa puna stapanire pe ei. Din acest motiv, tratau fiecare zbor ca fiind unic, fiind pregatiti sa reactioneze la cel mai mic fenomen advers.
Lansarea scaunului cu manechin a decurs normal. In prima faza nimic nu trada ceea ce avea sa se intample. Deoarece lansarea se executa inainte de unul dintre capetele pistei aerodromului de la Craiova, dupa trecerea la verticala punctului de conducere a testului, pilotul executa un viraj pe stanga intrand in tur de pista, urmarind evolutia manechinului in parasuta si dirijand echipa de recuperare catre locul de impact cu solul a acestuia. Ceea ce nu a stiut pilotul Ionescu, dupa lansare, a fost faptul ca cedase cadrul de rezistenta al avionului care sustinea catapulta. Si ca treaba sa fie mai complicata, o bucata din peretele despartitor a cabinei blocase comenzile eleronului. In aceasta situatie, aterizarea ar fi fost imposibila, urmarind ca pilotul sa se catapulteze la randul sau. 
Dar nu era cazul pilotului sef al CIZ. Stia ca avionul era singurul aparat modificat pentru testele de catapultare, iar miile de ore de zbor pe supersonice si-au spus cuvantul. Fara panica a comunicat la sol situatia. Cum pentru acest caz, echipa de testare nu prevazuse nici o procedura, pilotul a reactionat conform instinctului sau de pilot de incercare: a lovit puternic mansa in speranta ca o va elibera. Si a reusit. Peretele a cedat, iar mansa a devenit din nou libera. A reusit o aterizare perfecta.
La finalul anului 1988, scaunul de catapultare romanesc, cunoscut sub numele de SC.HV-0, avea sa fie omologat si sa intre in dotarea aviatiei militare romane. Era o incununare a eforturilor a zeci de ingineri si piloti de incercare si in general a industriei de aparare din Romania. Era o realizare a stiintei romanesti. Chiar daca arata la fel ca scaunul Martin - Baker de generatia 10, scaunul romanesc avea in el ceva ce nu putea fi decat romanesc. Realizarea cartuselor de catapultare motorului racheta, parasutelor, mecanismelor a insemnat mii si mii de ore de calcule, cercetare, proiectare si testare. Retete si tehnologii pentru asa ceva nu-ti dadea nimeni, trebuia sa le gasesti singur. Iar activitatea se desfasura sub presiunea timpului. Banii pentru importuri se epuizasera, stocul de scaune din Anglia era zero, iar avioanele aveau nevoie de scaune si piese de schimb.

Moment suprem

Dar nu toata lumea era la fel de multumita asa cum erau cei care contribuisera la realizarea scaunului de catapultare romanesc. Unii dintre pilotii aviatiei militare aveau retineri fata de zborul cu aceste scaune. Faptul ca nu se executase cel putin o catapultare cu pilot de incercare, asa cum Bernard Lynch o facuse in urma cu peste 40 de ani, a constituit un motiv de respingere pentru parte dintre pilotii ce zburau avioanele IAR-93 si IAR-99. Pana la inceputul anului 1990, acest fapt a constituit o problema, dar ulterior factorii de decizie din aviatia militara au hotarat oprirea de la exploatare a scaunelor SC.HV-0 pana cand nu se vor realiza testele cu factor uman. Timp de 4 ani s-au efectuat mai multe teste din zbor cu manechin si chiar s-a inceput un curs de pregatire cu piloti si parasutisti de incercare voluntari in vederea efectuarii testelor de catapultare dorite. In lipsa unei legislatii clare care sa reglementeze efectuarea de incercari cu factor uman, problema a ramas nerezolvata. La mijlocul anului 1994, rezultatele tuturor testelor de catapultare, in acel moment 90 la numar, au fost analizate de o comisie a Aviatiei Militare condusa de Generalul Stefan Voian, care a dat verdictul: scaunul de catapultare romanesc reintra in dotarea avioanelor IAR-99.
 Momentul pe care toata lumea l-a dorit, dar pe care nimeni nu ar fi vrut sa-l traiasca, catapultarea din zbor a unui pilot, nu avea sa intarzie prea mult.
 Ziua de 30 martie 1995 se anunta o zi de zbor pentru pilotii unitatii de aviatie de la Ianca. Avioanele IAR-99 fusesera trase la start, pregatirea pentru zbor incheiata, vremea se arata promitatoare, pilotii optimisti. De ceva vreme incepusera zborul si se zbura bine. Avionul 714, echipat cu scaune de catapultare SC.HV -0, fusese pregatit pentru efectuarea „sondei meteo”, pilotii ocupandu-si locurile in cabina: in fata Lt.col. David Vasile iar in spate Mr. Trofin Vasile. Pornirea motorului, rulajul catre pista de decolare, decolarea au inceput bine, nimic neprevazand nenorocirea ce avea sa se produca.
 La scurt timp de la decolare aveau sa inceapa insa necazurile. Semnalizarile unui posibil incendiu la bord au pus pilotii in stare de atentie, apoi aparatele care o luasera razna, intreruperea legaturilor radio cu solul si a intercomunicatiei, i-au avertizat ca treaba evolueaza spre rau si ca totul se poate sfarsi tragic.
 Fara legatura cu conducatorul de zbor, cei doi piloti, dintre cei mai buni pe care-i avea unitatea, au decis sa salveze avionul. Au facut tot ceea ce era omeneste posibil, dar in zadar. Avionul a inceput sa piarda din viteza si inaltime amenintand viata celor doi piloti.
Cand toate optiunile acestora au fost epuizate, au hotarat catapultarea. David Vasile aflat pe scaunul din cabina I a decis primul sa apeleze la singura modalitate de a-si salva viata. La inaltimea de 300 m cand avionul avea putin peste 500 km/h si pica spre sol la unghi de 20°, a actionat maneta de catapultare. La scurt timp, cu 50 m mai jos, la urmat Trofin Vasile aflat pe scaunul din cabina a II-a. Cele doua scaune si-au indeplinit misiunea pentru care fusesera realizate: au salvat vietile a doi oameni.A fost clipa suprema pentru toti cei care contribuisera la aceasta realizare, a fost „momentul adevarului”.
 David Vasile a aterizat in siguranta si dupa o spitalizare de 7 zile a fost recuperat pentru zbor. Din pacate Trofin Vasile a suferit leziuni ale vertebrei lombare T1, posibil pozitiei corpului sau la catapultare, sau la aterizare si fiind supus cu

intarziere interventiei chirurgicale, nu a mai putut fi recuperat pentru zbor.
 Si din nou, din pacate, datorita legislatiei vremii si a birocratiei, cei doi eroi nu au putut fi recompensati pe masura curajului dovedit. S-a considerat ca si-au indeplinit indatoririle de serviciu si nimic mai mult. Dar ei au dovedit tuturor ca scaunul romanesc de catapultare se poate compara cu cel englezesc.
 Presa vremii a reflectat diferit acest eveniment. Unele ziare au apreciat faptul ca pilotii s-au salvat, dar altele au fost rautacioase prezentand numai aspectele nefericite cu titluri care socheaza: „Acesti piloti minunati si sicriele lor zburatoare” sau „In caz de catapultare se asigura o solda bruto si un carucior cu rotile.”
 Au fost si interpelari in Parlament, iar in final totul s-a transformat intr-o chestiune politica pusa pe seama unui regim acuzat ca, nesocoteste drepturile fundamentale ale omului si reglementeaza prin ordonante de guvern viata si, mai ales, moartea pilotilor militari romani.

Un final nefericit si nemeritat.

In memoria pilotilor de incercare pe care scaunul de catapultare nu i-a putut salva.

Bucuresti, iulie 2003

Comandor (r) ing. Eugen Taujan
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu